I samarbejde med 

 

Travlhed hos Landmandserfaringer

 

14 maj 2018.

 

Der er travlt i marken i denne tid, det mærkes i Landmandserfaringer, som på trods af det gode vejr fik lokket både gårdejer Jeppe Ørskov og hans driftsleder i marken, Niels Pausgård, ud af traktoren et hurtigt smut. Det blev ikke dagen for de store erfaringsudveksleringer omkring sorterne, men Allan Kamp fra VJA og jeg fik, placeret alle skiltene i marken, som nu er klar til fremvisning.

Vinterhveden er omkring stadie 31 på nuværende tidspunkt, og der er ikke forskel mellem sorterne. Man kan skelne parcellerne fra hinanden, da det er forskellige typer som deltager i projektet. Torp som er en enkeltakstype, har en mere opret vækst og færre sideskud end buskningstyperne Kalmar og Informer. Buskningstyperne flyder mere og især Informer har en kraftig vækst, med kraftige blade.

Næste besøg: omkring skridning  

 


Logbog

I logbogen nedenfor kan du læse om status i storparcellerne ved vores besøg i marken hen over året. Klik på plusset og læs mere.

 • + 1. besøg: 4 december 2017 - opstart sæson 2018

  I BYDER NYE LANDMANDSERFARINGER VELKOMNE.

   

  I samarbejde med Vestjyllands Andel køre Landmandserfaringer på 3. sæson. I år siger vi goddag til en ny landmand og vi glæder os til trække meget mere på hans Landmandserfaringer, og undersøge hvordan vores sorter arter sig i netop dette område. I/S Ørskov har takket ja til at deltage i Landmandserfaringer, vi ser frem til at lære meget mere om gården og deres Landmandserfaringer. 


  Den 4 december møde Majbritt Bergholdt Christensen fra Nordic Seed, Niels Pausgaard som er driftsleder ved I/S Ørskov. Niels fortæller om gården at der drives i alt 1000 ha, hvoraf de 300 er med vintersæd, øvrige afgrøder er kartofler, raps, frøgræs, slætgræs, majs og vårbyg. I/S Ørskov, som ejes af to brødre, driver en større kvæggård med 500 køer lidt nord for Skjern. Driftslederen Niels, har været ansat i 12 år, så vi kan helt sikkert få mange gode Landmandserfaringer med os herfra. 


  Storparcellerne er veletablerede i den vestjyske JB 4 jord. Side om side liggerne sorterne Informer, Chevignon, Kalmar og Torp med 3 udsædsmængder. 
  Informer er sået 28/9 i et udmærket såbed, sæsonen taget i betragtning. Forfrugten er kartofler og der er sået direkte. Informer har en fin buskning, 3-4 blade og 1 sideskud. Sorten har nogle brede, mørke blade. Sorten er etableret med 400 planter/m2.  


  Chevignon er ligeledes sået 28/9 og med et plantetal pr. m2 på 400. Udviklingsstadiet er det samme som Informer, 3-4 blade og generelt en fin buskning og etablering før vinter. 


  Kalmar og Torp er sået 28/9 og udviklingsstadiet er det samme som øvrige sorter. Kalmar er etableret med 400 planter pr. m2.
  Torp har tre forskellige plantetal. Der er etableret 3 storparceller med henholdsvis 350, 400 og 450 planter pr. m2. Alle parceller er på samme stadige, men der er selvfølgeligt tydelig forskel på plantebestanden mellem de tre. Det bliver interessant at følge udviklingen gennem sæsonen.

  Behandlinger:

  Ukrudtsbekæmpelse: 0,75 Boxer + 0,1 Legacy DFF + Karate.
  Der er desuden givet 1 liter Mangan Nitrat. 


  Vi ser frem til næste besøg i foråret